Digital läsning i Borås

20 Nov, 2018

På en central plats på stadsbiblioteket i Borås står Hublet – stationen för utlån av surfplattor. För biblioteket har det främst varit ett sätt att marknadsföra digitala tidskrifter och minska trycket på de stationära datorerna.

På stadsbiblioteket i Borås ville man satsa på att hitta ett bra sätt för besökare att framför allt kunna läsa digitala tidskrifter. Valet föll på Hublet, som enkelt beskrivs som en laddningsstation där man med hjälp av sitt lånekort kan låna en surfplatta. “Vi kom i kontakt med Hublet via regionbiblioteket i Jönköping som redan hade provat detta ett tag”, berättar Jan Johannesson, bibliotekarie på Borås stadsbibliotek. “Vi hade länge funderat på hur vi skulle kunna låna ut digitala tidningar och tidskrifter på ett smidigt sätt.”

Jan berättar att de har haft tankar på att köpa in surfplattor som de på något sätt skulle låsa fast, men att de aldrig kom till skott med att dra igång ett sådant projekt. “Vi föll pladask för enkelheten med Hublet. Den sköter ju allt arbete runt omkring också, såsom själva utlåningen, rensning av historik, laddning av surfplattorna och att hålla reda på lånetid och så vidare.”

På central plats

Hublet står mitt i stadsbibliotekets lokal, mellan vuxen- och barnavdelningen och nära både receptionene och en skön sittgrupp. Så det är lätt att låna och sen sätta sig bekvämt tillrätta och surfa. “Det var främst barnen som anammade surfplattorna till en början, men nu har även en hel del vuxna börjat låna dem”, kommenterar Jan.

Jan berättar att surfplattorna i Hublet är laddade med både digitala tidskrifter, språkappar, översättningsappar, filmtjänster och en hel del barnappar och nöjesspel. “Det är mer av en vana som folk uppsöker datorerna istället. Men där kan det ibland vara kö, och då är det bra för personalen att kunna erbjuda den här möjligheten istället.”

Marknadsför digital läsning

Jan konstaterar att besökarna i allt större utsträckning blir mer och mer vana vid surfplattorna. Idag har de i genomsnitt fyra utlån i Hublet per dag. “Vi jobbar mycket med att få ut budskapet om Hubet”, berättar Jan. “Dels påminner vi varandra i personalen om att vi faktiskt kan erbjuda att läsa Borås tidning digitalt, när den tryckta versionen ibland uteblir. Sen presenterar och marknadsför vi Hublet under de årligt återkommande ‘All digital week’ och ‘e-medborgarveckan’.”

Jan berättar att de också arrangerar teknikcaféer där de går igenom digitala tjänster som biblioteket erbjuder. Till dessa träffar kommer många äldre som då får chansen att med handledning prova att använda appar och leta information på surfplattorna.

Information krävs

I övrigt tipsar Jan om att det kan krävas en del information kring hur besökarna kan använda Hublet. “Vid återlämningen måste du till exempel var noga med att trycka ner surfplattan och skaka till den så den sitter fast. Om den inte sitter fast så är den inte återlämnad och då kan någon annan plocka den. Vi har skrivit det på informationslapparna men det är lätt att glömma. Vi var också rädda för stölder i början, men vi har inte haft en enda stöld”, säger han och avslutar: “Nu ska vi bara fortsätta att vidareutveckla idéer som vi har. Bland annat skulle vi vilja lägga till köpta appar och boktips”.